Szokujące wnioski płyną z kontroli Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów przeprowadzonej w firmach cateringowych obsługujących szpitale, szkoły i przedszkola. Okazuje się, że w ponad 70% z nich wykryto nieprawidłowości dotyczące m.in. używania tańszych zamienników, zaniżanych porcji oraz stosowania przeterminowanych produktów. Jak sytuacja wygląda w powiecie szczycieńskim?

Oszukany catering
We wszystkich podległych miastu szkołach i przedszkolach działają kuchnie. Dzięki temu dzieci nie jedzą z posiłków przygotowywanych przez firmy cateringowe

ŻEBY ZAOSZCZĘDZIĆ

Kontrola objęła kilkadziesiąt firm cateringowych obsługujących szpitale, szkoły i przedszkola. Nieprawidłowości wykryto w ponad 70% z nich. Jak wylicza w raporcie UOKiK, w szpitalnych jadłospisach nie informowano o alergenach wchodzących w skład wędlin, co mogło mieć olbrzymie znaczenie dla zdrowia uczulonych pacjentów. W jednej z placówek zamiast masła podawano chorym produkt zawierający tańszy tłuszcz roślinny. Były też przypadki zaniżania gramatury posiłków - nawet o 15 g na porcji kotleta wieprzowego – albo podawanie kiełbasy zawierającej mięso znacznie gorszej jakości. Oszustwa nie ominęły też szkół i żłobków. Posiłek dla dzieci miał zawierać m.in. masło, kakao oraz sałatkę owocową z jogurtem naturalnym. Zamiast tego firma cateringowa zaserwowała najmłodszym tani miks tłuszczowy, napój kakaowy instant i produkt jogurtopodobny. Z kolei uczniowie jednego z gimnazjów otrzymali porcję naleśników o wadze nawet o 100 g mniejszej. Na tym jednak nie koniec stwierdzonych nieprawidłowości. Inspektorzy w jednym z magazynów cateringowych wykryli przeterminowane jedzenie – twaróg o 6 dni, mięsko o kilkanaście dni, a mąkę – aż o 173 dni. Kontrolerzy za zaniedbania winią nie tylko firmy, ale też instytucje prowadzące placówki. W ocenie UOKiK powinny one sprawować nad dostarczającymi posiłki kontrole, ale nie wywiązywały się należycie z tego obowiązku.

ZIMNE DRUGIE DANIE

A jak sytuacja wygląda w powiecie szczycieńskim? Od kilkunastu lat z cateringu korzysta szpital. Pacjenci nieraz wyrażali swoje niezadowolenie z oferowanych im posiłków, skarżąc się na zbyt małe porcje oraz nie najlepszą ich jakość.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.